HABER

Önder Baloğlu ve Les Essences Ankara'da

06.04.2024


Paylaş:

Keman sanatçısı Önder Baloğlu, kurucusu olduğu Les Essences Oda Orkestrası'yla birlikte 17 Nisan‘da CSO Ada Ankara Tarihi Salonu'nda konser verecek. Önder Baloğlu ve Les Essences “Kahvenin Avrupa Yolculuğu” programıyla sanatseverlere, barok ve klasik dönemin besteleri eşliğinde kültür ve müzik tarihi yolculuğuna çıkacak.
 
Türk-Alman keman sanatçısı Önder Baloğlu, geçtiğimiz Ocak ayındaki CSO ve Reinhard Goebel eşliğindeki etkileyici konserinden sonra bu kez kendi orkestrası Les Essences ile 17 Nisan'da CSO Ada Ankara Tarihi Salonu'nda sahne alacak. Baloğlu konserde, Mozart’ın ünlü Türk Konçertosu adıyla anılan 5 Numaralı Keman Konçertosu’nu orkestrayı yönetirken solist olarak seslendirecek. Bu özel konserde seyirciler Osmanlı müziğinin Avrupa müziğine etkilerini gösteren nadir eserlerle dolu olan “Kahvenin Avrupa Yolculuğuna” müzikal bir anlatımla tanıklık edecek. 
 
Alman ve Türk kültürlerinin kesiştiği eserleri, Baloğlu'nun Almanya’da kurduğu ve Kültür ve Bilim Bakanlığı tarafından desteklenen orkestrasıyla Türkiye'de seslendirecek olması ise sembolik bir öneme sahip. Uzun yıllar Duisburger Philharmoniker ve Düsseldorf-Duisburg Operası’nda başkemancı olarak görev yapan Baloğlu, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ve Asya’da solist ve müzik direktörü olarak sahne aldı. Ayrıca Lahey’deki Hollanda Kraliyet Konservatuarı ve Almanya’daki Folkwang Sanat Üniversitesi’nde ders veren Baloğlu, konserlerini 250 yıllık Antonio Gragnani kemanı ile sürdürmektedir.


 
Kahvenin Avrupa Yolculuğu
Viyana’yı kuşatan Sadrazam Kara Mustafa Paşa liderliğindeki Osmanlı ordusu 1683 yılında ancak Polonya Kralı Johann III. Sobieski liderliğindeki uluslararası bir kuvvetin yardımıyla engellenir. Osmanlı Ordusu çekilirken, gereksiz ağırlıklarla beraber, çekilmemiş kahve çuvallarını da geride bırakır. Surların dibindeki çuvallar kahramanlığı nedeniyle, Ukrayna asıllı Polonyalı Jerzy Franciszek Kulczycki’ye verilir. Kulczycki bu kahvelerle Avrupa’nın üçüncü, Viyana’nın ise ilk kafesini açar. Viyana kuşatmaları sonrasında sadece “Türklerin içeceği” olarak bilinen kahve değil, Yeniçeri müziği de Avrupa’ya ulaşır ve Avrupalı besteciler tarafından taklit edilmeye başlanır. A.A.Schmelzer'in Die Türkenschlacht bei Wien 1683 (1683 Viyana Kuşatması) sonatı, içinde müzikologlar tarafından keşfedilen Türk halk şarkısı ile H.I.F.Biber'in Battalia (Savaş) isimli müzikal savaş tablosu, 1683 muharebesine nispeten daha yakın bir zamanda J.J.Fux tarafından bestelenen Turcaria, W.A.Mozart’ın kuşatmadan neredeyse 100 yıl sonra bestelediği ve üçüncü bölümünde “alla turca” efektleri eklediği Türk Konçertosu lakaplı 5. Keman Konçertosu ve yine Mozart’ın Adagio ve Füg (Füg kaçış anlamına da gelmektedir) eseri ile birlikte Viyana kuşatması, Osmanlı ordusunun geri çekilmesi ve geride bırakılan kahve çekirdeği dolu çuvallar sayesinde Avrupa’ya ve dünyaya yayılan kahvenin ve müziğin tarihi yolculuğunda buluşmak üzere...



 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20